Over de plaids

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik online de kwaliteit en zachtheid van de plaids bepalen?

Verrassend genoeg kun je online heel goed de kwaliteit bepalen van het wolproduct dat je aan wilt schaffen. De fijnheid en kwaliteit van de wol wordt namelijk uitgedrukt in micron. De regel is: hoe lager hoe beter. Met een lager aantal micron is de wol zachter en pluist hij minder. De meeste mensen krijgen last van kriebels als de wolvezels dikker zijn dan 28 micron. Het merendeel van de plaids die je online vindt zitten rond de 27 micron.

WolletjeBol maakt haar plaids met 100% hoge kwaliteit merinowol. Alle gekleurde wol en de grijze wol is van de hoogste kwaliteit, namelijk tussen de 19 en 21 micron ! Deze wol is dus van enorm hoge kwaliteit, waardoor je plaid langer mooi blijft en je helemaal verliefd wordt op de zachtheid ervan. Alleen de Basics (wolwit-24 micron & taupegrijs-27 micron) zijn van een lagere kwaliteit, deze zijn dan ook lager geprijsd.

2. Wat betekent het dat mijn plaid 'made to order' is?

Een wollen grof gebreid plaid is in alle mogelijke afmetingen te maken, ook zijn er onwijs veel mooie kleuren. Omdat oneindig veel keus het niet makkelijker maakt, vind je op deze site een standaard selectie van afmetingen en kleuren. ‘Made to order’ wil zeggen dat er geen voorraad is, maar dat jouw plaid speciaal op jouw verzoek wordt gemaakt.

Zoek je een kleur of een formaat dat er niet tussen staat? Stuur dan even een berichtje, dan kijken we wat er mogelijk is.

3. Kan ik mijn plaid / kussen retour sturen?

Ja, met uitzondering van maatwerk in kleuren en afmeting. Elk plaid /kussen wordt pas gemaakt als jij bestelt, met de hand. Toch kun je de plaids / kussens die je via de webshop bestelt binnen 7 dagen retour zenden. De kosten voor het terugsturen zijn voor eigen rekening.

Bij twijfels over de kleur kun je altijd vooraf een sample bestellen, het bedrag dat je daarvoor betaalt krijg je weer terug als korting op je bestelling !

4. Hoe zit het met dierenwelzijn en het mileu?

Het welzijn van dieren speelt een grote rol in de keuze voor de materialen. Erg belangrijk: voor een wollen plaid wordt alleen gebruik gemaakt van de wol van het schaap. Niet van de huid. Het klinkt logisch, dat betekent dus dat voor de wol geen schapen gedood hoeven te worden. Ook het label aan het kleed is diervriendelijk. Het label is gemaakt van een zachte imitatie-suede.

Misschien heb je er wel eens van gehoord: mulesing. Dit is de term die wordt gebruikt voor ernstige dierenmishandeling: het wegsnijden van huid rond het achterwerk van een schaap. Dit is een methode om een voor schapen vaak dodelijke infectie door vliegen (myiasis) te voorkomen. Door hun diepe huidplooien zijn vooral merinoschapen in warmere gebieden gevoelig voor deze infecties. Mulesing is een pijnlijke behandeling die uit kostenoverwegingen meestal onverdoofd wordt uitgevoerd. Verschrikkelijk en onacceptabel natuurlijk!

Gelukkig wordt wereldwijd steeds beter gelet op het uitsluiten van schapenhouders die op deze manier werken. In Zuid-Amerika, waar veel van onze gebruikte wol vandaan komt, is de praktijk van mulesing niet gangbaar. Door het koelere klimaat en doordat de Zuid-Amerikaanse merino’s minder diepe huidplooien hebben, is mulesing niet nodig om myasis-infecties te bestrijden. Dit geldt ook voor de ongeverfde merino uit Nieuw-Zeeland. We zijn en blijven altijd op zoek naar de combinatie van de beste kwaliteit tegen de meest diervriendelijke voorwaarden. Het ontbreken van een keurmerk voor merinowool én de lange handelsroutes in de textielindustrie maken dit soms lastig.

Alle wol wordt in Europa geverfd, volgens de Ökotex-100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben.

Alle plaids van 19 micron zijn gemaakt van biologische merinowol. Deze merinowol heeft het GOTS-keurmerk. Net als het EKO-label gaat de GOTS uit van 100% biologische grondstof. Door de hele keten – van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie – wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken. De GOTS certificering vereist ook de naleving van sociale criteria bij de behandeling en verwerking. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

5. Hoe moet ik mijn plaid onderhouden?

Je plaid (of kussen) wordt met de hand gemaakt van merinowol, een prachtig natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. Als je grof gebreide plaid of kussen net gemaakt is, is de wol nog heel vers. De wol wordt niet in elkaar gedraaid en behandeld zoals dat voor kleding wel het geval is. De wol is dus – op het wassen, kammen en eventueel verven na – nog volledig puur en ‘fluffy’. Hierdoor heeft het de zachtheid en het volume wat ze ontzettend lekker aanvoelt. Maar let goed op, dit vraagt van jou ook een goede zorg. Om je product zo mooi mogelijk te houden, kun je er het best voorzichtig mee zijn. Hoe intensiever of ruwer je het gebruikt, hoe meer je dat ziet.

Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt. De wol vervilt als het ware onder je handen. De hechting van de wol zorgt er voor dat je her en der pluisjes kunt zien. Dat is normaal voor wol, en erg afhankelijk van hoe intensief je de plaid gebruikt. Pluisjes die je niet wilt kun je er prima af knippen, je kunt er beter niet aan trekken.

Wol is van nature vuilafstotend. Dat is fijn, daardoor is luchten vaak al voldoende om je plaid weer fris te krijgen. Wassen wordt afgeraden. Hierdoor verliest de wol zijn luchtigheid en volume. Als het echt nodig is, is stomen een optie.

Bij je bestelling zit een WolWijzer, waarin ook instructies en tips staan voor zorg en onderhoud.

6. Hoe kom je van warrige wol tot een grof gebreid plaid ?

Voor je wol een prachtige plaid is, moet er nog heel wat gebeuren. Nadat het schaap geschoren is, wordt de wol gewassen, (grotendeels) ontvet en ‘gekaard’. Karen houdt in dat de vezels ontward worden, zodat de wol in één richtig kan worden gekamd. Ook wordt hiermee het laatste vuil verwijderd. Nadat er strengen van worden gemaakt, stopt hier het proces voor de ongekleurde wol. De witte en grijze wol zijn niet gekleurd, niet gebleekt en dus minimaal behandeld. De gekleurde wol gaat vervolgens nog door een verfbad.

Met de hand wordt deze prachtige wol tot een plaid gebreid en licht vervilt. Vervilten is een manier om de wol steviger te maken. Een feest om te doen, en om er jou blij mee te kunnen maken!

7. Kan ik de plaids ook in het echt zien?

Jazeker! Onder Locaties vind je de huidige verkooppunten. Ook worden WolletjeBol plaids verkocht door de superleuke webwinkels HipHuis , Knijter, Style-Over, LiefHuis en het Franse MaisonMinimaliste. Kun je meteen wat leuke accessoires in je mandje stoppen als je een plaid wilt bestellen.

Nog een aanrader: lees (en bekijk!) ook eens de ervaringen met een grof gebreid plaid van WolletjeBol in deze blogs: