Blog

Patroon Poef 65×30 cm

PATROON POEF 65×30

Benodigdheden: 3 bollen chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Doe dit nog 5 keer, zodat je een rijtje hebt van 6 lussen – foto 4.

Stap 3: Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de eerste lus van het rijtje én door de lus die je net gemaakt hebt – foto 5. Hierdoor ontstaat een rondje met een lus er op – foto 6 en 7.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus. Aan het einde heb je een rondje met 6 opstaande lussen – foto 8.

Stap 5 : Haal een lus door elke draad naast de vorige 6 lussen – foto 8. Aan het einde heb je een rondje met 12 lussen – foto 9. Het is geen mooi of netjes rondje, daar hoef je je nog geen zorgen over te maken. Dit is de onderkant van je poef.

Stap 6 : Haal een lus door elk van de 12 lussen. Doe dit nog een keer, dus in totaal ga je 2 keer rond.

Tip 1: Stop een stukje draad in/om de eerste van je 12 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Tip 2: Draai je werk om na deze stap, zodat je mee kunt werken met de bolling die gaat ontstaan.

Tip 3: Zo hecht je de draad van een nieuwe bol aan: Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 19, 20 en 21.

Stap 7 : Haal een lus op tussen elk van de 12 lussen – foto 10. Je hebt nu in totaal 24 lussen – foto 11.

Stap 8 : Haal een lus door alle 24 lussen. Doe dit nog 12 keer, dus in totaal ga je 13 keer rond.

Stap 9 : Maak aan de binnenkant van je poef de begindraad ergens vast, met naald en draad. Het maakt niet uit waar, als hij er maar niet uit steekt aan de buitenkant – foto 12. Leg de binnenpoef er in.

Stap 10 : Voeg de 24 lussen weer samen tot 12 lussen. Dat doe je door 2 lussen samen te pakken en daardoor je draad ophoog te halen – foto 13 en 14. Je hebt hiermee van 2 lussen 1 lus gemaakt.

Stap 11 : Haal een klein lusje door elk van je 12 lussen. Maak deze laatste lusjes niet te groot, want dat staat minder mooi voor de bovenkant van je poef. Knip je draad ruim af. Haal de draad vanaf links of rechts door alle 12 de lussen en trek goed aan – foto 15. Je ziet nu een stervorm en je poef is dicht – foto 16, 17 en 18.

Stap 12 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – zoals foto 19. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens onder een andere lus. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast.

Je zelfgemaakte poef is klaar !

Foto’s bij tip 3, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.


De afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een poef van ongeveer 65 cm rond en 30 cm hoog, gemeten van naad tot naad. Je kunt nog wat vaker rond gaan bij stap 8, voor een hogere poef.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Big Cotton – stoelzitje 40×40 cm

Zilvergrijs stoelzitje DIY doe het zelf chunky katoen muisgrijs lichtgrijs cotton grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje vegan kindvriendelijk huisdiervriendelijk gots biologisch verantwoord xxl armbreien wolletjebol lontwol kopen zelf maken
Benodigdheden: 0,5 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 6 keer (foto 2 en 3), zodat je 7 lussen hebt. Maak de lussen niet de strak, anders krult je zitting straks naar binnen.  

Stap 3: Leg de rij recht voor je. Haal het katoen door de zijkant van de voorlaatste lus die je gemaakt hebt – zie foto 4 en 5. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Doe dit nog 5 keer. Je hebt nu een rij met 7 rechtopstaande lussen. Elke lus is ongeveer zo groot als 3/4 vingers. Rij 1 is af.

Stap 4 : Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat – zie foto 6. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen. Maak op deze manier 6 rijen.

Stap 5 : We gaan nu de rij iets smaller maken, zodat de zitting rond afloopt en goed in een kuipstoeltje past. Is je stoelzitting gewoon vierkant? Dan kun je deze stap overslaan en direct naar stap 6 gaan,

Maak de eerste lus van een nieuwe rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen vanaf links hier doorheen – foto 7. Je hebt nu van 2 lussen 1 lus gemaakt – foto 8. Maak de volgende 4 lussen weer gewoon zoals stap 4. Stop voor je de laatste lus maakt. Haal opnieuw het katoen vanaf links door de lus die je net gemaakt hebt en de laatste lus die je ziet – foto 9. Je hebt nu een rij met 5 lussen over.

Stap 6: De laatste rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf rechts doorheen – foto 10. Herhaal dit tot het einde van de rij. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 11. Draai je werk om, en stop het uiteinde aan de achterkant weg tussen een andere lus – foto 12

Stap 7 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 13. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 14. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant. Pak een naald en draad en naai zowel het begin als het einde van het katoen op deze manier vast – foto 15.

Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een mandje van ongeveer 40 cm. Als je hem groter wilt maken, begin dan bijvoorbeeld met 6 of 7 lussen bij stap 2, zodat je met een groter rondje begint. Of maak na stap 5 nog 3 rondjes met je 20 lussen. Voor het maken van de rand herhaal je dan stap 5 en 6, waardoor je eindigt met 40 lussen die je zijwaarts dicht breit.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Big Cotton – Mandje rond

grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje zilvergrijs plaid chunky katoen cotton vegan wol kindvriendelijk huisdiervriendelijk diy zelf maken dik katoen kopen diy zilvergrijs chunky katoen patroon mandje 40 cm rond

 

Benodigdheden: 0,5 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 4 keer (foto 2 en 3), zodat je een rijtje hebt van 5 lussen.

Stap 3: Haal nu je katoen vanaf de onderkant door én de zijkant van de eerste lus van het rijtje én de lus die je net gemaakt hebt – foto 4. Hierdoor ontstaat een rondje met 1 opstaande lus – foto 5.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus – foto 6. Aan het einde heb je een rondje met 5 opstaande lussen – foto 7.

Stap 5 : Haal een lus door elke ruimte tussen de vorige 5 lussen – foto 8. Aan het einde heb je een rondje met 10 opstaande lussen.
Maak je geen zorgen, op dit punt ziet je mandje er nog een beetje rommelig uit.

Stap 6: Haal een lus door elk van de 10 lussen (foto 9). Doe dit nog 3 keer.
Tip: stop een stukje draad in/om de eerste van je 10 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent .

Stap 7 : De rand maken: haal een lus door elke ruimte tussen de 10 lussen – foto 10. Aan het einde heb je in totaal 20 lussen.

Stap 8: Maak de eerste lus van een nieuw rondje (foto 11). Zorg dat je draad aan de binnenkant van je mandje ligt.
Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf links doorheen – foto 11. Maak niet te strakke zijwaartse lussen, anders krult de rand straks erg naar binnen. Je hebt nu van 2 opstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van het rondje – foto 12.

 Stap 9 : Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 13. Haal het einde nu door een lus aan de andere kant van de rondje, zodat de rand gesloten is.

Stap 10: Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 14. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 15. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant of binnenkant. Pak een naald en draad en naai het katoen vast. Doe hetzelfde met het begin aan de onderkant van je mandje.

Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een mandje van ongeveer 40 cm. Als je hem groter wilt maken, begin dan bijvoorbeeld met 6 of 7 lussen bij stap 2, zodat je met een groter rondje begint. Of maak na stap 5 nog 3 rondjes met je 20 lussen. Voor het maken van de rand herhaal je dan stap 5 en 6, waardoor je eindigt met 40 lussen die je zijwaarts dicht breit.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Midi Cotton – plaid

Roomwit DIY doe het zelf chunky katoen haken breien lichtroze cotton grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje vegan kindvriendelijk huisdiervriendelijk gots biologisch verantwoord xxl wolletjebol lontwol kopen zelf maken
Benodigdheden: Biologisch medium katoen (dit vind je in de SALE in de webshop)haaknaald 15 (of groter) – schaar

Gebruikte steken: lossen en vasten

Stap 1 : Haal je bollen katoen uit de doos. Vind het begin in het midden van de bol.

Stap 2 : Haak 36 lossen. Dit zijn je opzetlossen.
Wil je een andere maat maken? Kijk dan even onderaan deze instructie.

Stap 3: Haak een vaste in de tweede losse naast je haaknaald (foto 1). Haak een vaste in de hele verdere rij opzetlossen. Je hebt nu in totaal 35 vasten.

Stap 4 : Draai je werk om. Haak een losse. Haak een vaste in de laatste vaste van de vorige rij (foto 2). Let op: haal je haaknaald alleen door het voorste lusje dat je ziet. Haak op deze manier nog 34 vasten, waardoor je er in totaal weer 35 hebt.

Stap 5 : Herhaal stap 4. Héél vaak. Je ziet na een paar rijen een patroon ontstaan (foto 3).

Stap 6 : Als je nog ongeveer een halve bol over hebt, kun je er voor kiezen om een rand van vasten te haken langs je hele plaid. Als je daar geen zin in hebt, haak je door tot je katoen op is of je gewenste maat is bereikt.

Je zelfgemaakte plaid is klaar !

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat en het aantal rijen afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Voor de verschillende maten kun je ongeveer deze richtlijn aanhouden:

 80*12090*140100*180100*240
Lossen36414545
Bollen681215

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Big Cotton – Plaid

grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje zilvergrijs plaid chunky katoen cotton vegan wol kindvriendelijk huisdiervriendelijk diy zelf maken dik katoen kopen diy zilvergrijs chunky katoen patroon plaid chunky katoen
Benodigdheden: biologisch katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Herhaal dit tot je het gewenste aantal lussen hebt gemaakt. Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat.

Stap 3: Leg de rij recht voor je. Haal het katoen door de zijkant van de voorlaatste lus die je gemaakt hebt – zie foto 4. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Doe dit nog 7 keer. Je hebt nu een rij met minimaal 8 rechtopstaande lussen. Elke lus is ongeveer zo groot als 3/4 vingers. Rij 1 is af.

Stap 4 : Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat – zie foto 6. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen. Maak ongeveer het aantal rijen dat past bij je maat.

Stap 5 : De laatste rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf rechts doorheen – foto 7. Je hebt nu van 2 rechtopstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van de rij. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 8. Draai je werk om, en stop het uiteinde aan de achterkant weg tussen een andere lus – foto 9.

Stap 6 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 10. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 11. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant. Pak een naald en draad en naai zowel het begin als het einde van het katoen op deze manier vast – foto 12.

Je zelfgemaakte plaid is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan
Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat en het aantal rijen afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Voor de verschillende maten kun je ongeveer deze richtlijn aanhouden:

 80*120 cm90*130 cm100*180 cm100*240 cm
Lussen12131515
Rijen22283745
Bollen2,534,56

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Big Cotton – Kussen rond

Roomwit zand poef chunky katoen wit creme cotton grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje vegan kindvriendelijk huisdiervriendelijk gots biologisch verantwoord xxl armbreien

 

Benodigdheden: 0,8 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 5 keer, zodat je een rijtje hebt van 6 lussen – foto 3.

Stap 3: Haal nu je katoen vanaf de onderkant door de zijkant van de eerste lus van het rijtje en door de lus die je net gemaakt hebt – foto 4 en 5. Hierdoor ontstaat een rondje met 1 opstaande lus – foto 6.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus – foto 7. Aan het einde heb je een rondje met 6 opstaande lussen – foto 8.

Stap 5 : Haal een lus door elke ruimte tussen de vorige 6 lussen – foto 9 en 10. Aan het einde heb je een rondje met 12 opstaande lussen – foto 11. Het is geen mooi of netjes rondje, daar hoef je je nog geen zorgen over te maken.

Stap 6 : Haal een lus door elk van de 12 lussen. Doe dit nog 6 keer, dus in totaal ga je 7 keer rond.

Tip: stop een stukje draad in/om de eerste van je 12 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Tip: draai je werk om na rondje twee of drie, zodat je mee kunt werken met de bolling die ontstaat.

Stap 7 : Maak aan de binnenkant van je poefje de begindraad ergens vast, met naald en draad – foto 14. Het maakt niet uit waar, als hij er maar niet uit steekt aan de buitenkant.

Stap 8: Leg een binnenkussen op de ‘bodem’ van je poefje – foto 15.

 Stap 9 : Knip je draad ruim af. Haal de draad door alle 12 de lussen (foto 16 en 17) en trek goed aan – foto 18.

Stap 10: Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens onder een andere lus. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast.

Foto 19

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een poefje van ongeveer 45 cm, gemeten van naad tot naad. Je kunt nog wat vaker rond gaan, voor een iets groter kussen. Als je hem nóg groter wilt maken, dan heb je meer lussen nodig dan 12.

Begin bijvoorbeeld met een rondje met 5 lussen, waar je 10 lussen van maakt (stap 2-3-4-5). Ga twee keer rond, en maak vervolgens in de ruimte tussen elke lus nog een losse lus. Nu heb je 20 lussen, dus kun je een groter rond kussen maken.

Als je bij de laatste rij bent, haal je je lus niet door één lus op, maar door twee lussen die je op elkaar legt. Zo maakt je van 20 lussen weer 10 lussen, waarna je hem dicht kunt maken zoals stap 7-8-9-10.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Big Cotton – Mandje ovaal

Benodigdheden: 0,7 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 4 keer (foto 2), zodat je een rijtje hebt van 5 lussen (foto 3).

Stap 3: Haal nu je katoen vanaf de onderkant door de zijkant alle lussen die je net gemaakt hebt – foto 4. Hierdoor ontstaat een langwerpige vorm met 10 lussen – foto 5.

Stap 4 : Haal door alle 10 de lussen een nieuwe lus. Doe dit nog een keer. Je ovaal ziet er nu uit zoals op foto 6.

Stap 5 : Maak een lus door elke ruimte tussen de vorige 10 lussen (foto 7). Aan het einde heb je een ovaal met 20 opstaande lussen (foto 8).

Stap 6 : Haal een lus door elk van de 20 lussen. Doe dit nog een keer. Je ovaal ziet er nu uit zoals foto 9.

Tip: stop een stukje draad in/om de eerste van je 20 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Stap 7 : De rand maken. Maak de eerste lus van een nieuw rondje. Zorg dat je draad aan de binnenkant van je mandje ligt. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb (foto 10) en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf links doorheen (foto 11). Maak niet te strakke zijwaartse lussen, anders krult de rand straks erg naar binnen. Je hebt nu van 2 opstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van het rondje (foto 12)

Stap 8: Dicht maken. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is (foto 13). Haal het einde nu door een lus aan de andere kant van de rondje, zodat de rand gesloten is (foto 14).

 Stap 9 : Afwerken. Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant of binnenkant. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast (foto 15). Doe hetzelfde met het begin aan de onderkant van je mandje. Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een mandje van ongeveer 50 cm. Als je hem groter wilt maken, maak na stap 6 nog 1 of meerdere rondjes met je 20 lussen. Daarna herhaal je stap 5, en voeg je 20 lussen toe. Als je hem dicht wilt maken ga je verder naar stap 7.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

 

Ze blijven een prachtige aanwinst in elk interieur: de grof gebreide plaids. Voor styling van je slaapkamer, het opleuken van dat ene hoekje of gewoon om fijn warm de (zomer)avonden door te komen… geweldig zijn ze ! Maar dan, als je online gaat zoeken.. blijken er wel heel veel dekens aangeboden te worden. En je leest er heel verschillende verhalen over, niet allemaal even positief. En hoe weet je nu of je écht een fijn plaid koopt? Als je eerst deze blog met 5 tips leest, kun jij met een gerust hart een grof gebreid plaid kopen.

Scroll to top