Blog

Patroon Midi/Big Cotton – Kussen

PATROON MIDI COTTON / BIG COTTON – KUSSEN VIERKANT / RECHTHOEK

Benodigdheden: Midi/Big Cottonbinnenkussen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Doe dit nog 5 keer, zodat je een rijtje hebt van 7 lussen – foto 4. Maak de lussen niet te strak, anders wordt de onderkant van de kussen smaller dan de bovenkant.

Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat en materiaal. In dit patroon gaan we uit van een kussen van 40×40 cm, gemaakt met Big Cotton.

Stap 3: Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de tweede lus van het rijtje – foto 4. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Herhaal dit nog 5 keer, zodat je 7 lussen ziet – foto 5. Rij 1 is af.

Stap 4: Haal door alle 7 lussen een nieuwe lus – foto 6. Herhaal dit 14 keer, waardoor je in totaal 16 keer heen en weer bent gegaan  – foto 7.

Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen.

Stap 5: Vouw je lap dubbel, zodat de onderkant en bovenkant tegen elkaar aan liggen – foto 8 en 9.

Tip 1: De lengte van je overgebleven draad
De overgebleven lengte van je katoendraad moet nu ongeveer 6x de breedte van je kussen zijn. Als het langer is, kun je het afknippen om makkelijker te kunnen werken aan de volgende stappen. Als het korter is moet je een stukje katoendraad aanhechten (zie tip 2) of je laatst gemaakte rij uithalen.

Tip 2 : Zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan.
Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 13, 14 en 15.

Stap 6 : Haal nu je katoendraad van boven naar beneden door de lussen – foto 9 en 10. Eerst door een lusje aan de bovenkant van de lap, dan door het lusje aan de onderkant van de lap. Je rijgt hiermee de beide kanten aan elkaar – foto 11.

Stap 7: Nu de onderkant dicht zit, rijg je op dezelfde manier verder aan de zijkant – foto 11 en 12.

Stap 8 : Als de eerste zijkant dicht is, haal dan je katoendraad aan de binnenkant van de lap van de ene naar de andere kant. Stop je binnenkussen in je breisel, en rijg ook de andere zijkant dicht. (ps: binnenkussens zijn ook te bestellen in onze webshop)

Stap 9 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 13. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 14. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens onder een andere lus. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast – foto 15.

Oudroze kussen vierkant chunky katoen roze dusty pink cotton grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje vegan kindvriendelijk huisdiervriendelijk gots biologisch verantwoord xxl armbreien

Je zelfgemaakte kussen is klaar !

Foto’s bij tip 2, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.

Andere afmetingen:

Met dit patroon maak je een vierkant kussen van ongeveer 40×40 cm, gemeten van naad tot naad. Als je een andere maat wilt maken, kun je deze richtlijn aanhouden:

 BIG COTTON40×40 cm40×60 cm60×60 cm
Lussen799
Rijen181824
Bollen11,52
 MIDI COTTON40×40 cm40×60 cm60×60 cm
Lussen81010
Rijen202028
Bollen0,811,4

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nlmet je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Midi/Big Cotton – Poef 65×30 cm

PATROON MIDI / BIG COTTON POEF 65×30

Benodigdheden: 3 bollen Midi/Big Cottonbinnenpoef – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Doe dit nog 5 keer, zodat je een rijtje hebt van 6 lussen – foto 4.

Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat en materiaal. In dit patroon gaan we uit van een poef van 30/65 cm, gemaakt met Big Cotton.

Stap 3: Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de eerste lus van het rijtje én door de lus die je net gemaakt hebt – foto 5. Hierdoor ontstaat een rondje met een lus er op – foto 6 en 7.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus. Aan het einde heb je een rondje met 6 opstaande lussen – foto 8.

Stap 5 : Haal een lus door elke draad naast de vorige 6 lussen – foto 8. Aan het einde heb je een rondje met 12 lussen – foto 9. Het is geen mooi of netjes rondje, daar hoef je je nog geen zorgen over te maken. Dit is de onderkant van je poef.

Stap 6 : Haal een lus door elk van de 12 lussen. Doe dit nog een keer, dus in totaal ga je 2 keer rond.

Tip 1: Stop een stukje draad in/om de eerste van je 12 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Tip 2: Draai je werk om na deze stap, zodat je mee kunt werken met de bolling die gaat ontstaan.

Tip 3: Zo hecht je de draad van een nieuwe bol aan: Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 19, 20 en 21.

Stap 7 : Haal een lus op tussen elk van de 12 lussen – foto 10. Je hebt nu in totaal 24 lussen – foto 11.

Stap 8 : Haal een lus door alle 24 lussen. Doe dit nog 12 keer, dus in totaal ga je 13 keer rond.

Stap 9 : Maak aan de binnenkant van je poef de begindraad ergens vast, met naald en draad. Het maakt niet uit waar, als hij er maar niet uit steekt aan de buitenkant – foto 12. Leg de binnenpoef er in. (ps: de binnenpoef is ook te bestellen in onze webshop)

Stap 10 : Voeg de 24 lussen weer samen tot 12 lussen. Dat doe je door 2 lussen samen te pakken en daardoor je draad ophoog te halen – foto 13 en 14. Je hebt hiermee van 2 lussen 1 lus gemaakt.

Stap 11 : Haal een klein lusje door elk van je 12 lussen. Maak deze laatste lusjes niet te groot, want dat staat minder mooi voor de bovenkant van je poef. Knip je draad ruim af. Haal de draad vanaf links of rechts door alle 12 de lussen en trek goed aan – foto 15. Je ziet nu een stervorm en je poef is dicht – foto 16, 17 en 18.

Stap 12 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – zoals foto 19. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens onder een andere lus. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast.

Je zelfgemaakte poef is klaar !

Foto’s bij tip 3, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.


De afmetingen:

 BIG COTTON30 hoog x 65 cm40 hoog x 65 cm30 hoog x 55 cm
Lussen665
Rijen13 (bij stap 8)15 (bij stap 8)13 (bij stap 8)
Bollen33,52,5
MIDI COTTON30 hoog x 65 cm40 hoog x 65 cm30 hoog x 55 cm
Lussen776
Rijen16 (bij stap 8)18 (bij stap 8)16 (bij stap 8)
Bollen33,52,5

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Big Cotton – stoelzitje 40×40 cm

Zilvergrijs stoelzitje DIY doe het zelf chunky katoen muisgrijs lichtgrijs cotton grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje vegan kindvriendelijk huisdiervriendelijk gots biologisch verantwoord xxl armbreien wolletjebol lontwol kopen zelf maken
Benodigdheden: 0,5 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 6 keer (foto 2 en 3), zodat je 7 lussen hebt. Maak de lussen niet de strak, anders krult je zitting straks naar binnen.  

Stap 3: Leg de rij recht voor je. Haal het katoen door de zijkant van de voorlaatste lus die je gemaakt hebt – zie foto 4 en 5. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Doe dit nog 5 keer. Je hebt nu een rij met 7 rechtopstaande lussen. Elke lus is ongeveer zo groot als 3/4 vingers. Rij 1 is af.

Stap 4 : Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat – zie foto 6. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen. Maak op deze manier 6 rijen.

Stap 5 : We gaan nu de rij iets smaller maken, zodat de zitting rond afloopt en goed in een kuipstoeltje past. Is je stoelzitting gewoon vierkant? Dan kun je deze stap overslaan en direct naar stap 6 gaan,

Maak de eerste lus van een nieuwe rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen vanaf links hier doorheen – foto 7. Je hebt nu van 2 lussen 1 lus gemaakt – foto 8. Maak de volgende 4 lussen weer gewoon zoals stap 4. Stop voor je de laatste lus maakt. Haal opnieuw het katoen vanaf links door de lus die je net gemaakt hebt en de laatste lus die je ziet – foto 9. Je hebt nu een rij met 5 lussen over.

Stap 6: De laatste rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf rechts doorheen – foto 10. Herhaal dit tot het einde van de rij. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 11. Draai je werk om, en stop het uiteinde aan de achterkant weg tussen een andere lus – foto 12

Stap 7 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 13. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 14. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant. Pak een naald en draad en naai zowel het begin als het einde van het katoen op deze manier vast – foto 15.

Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een mandje van ongeveer 40 cm. Als je hem groter wilt maken, begin dan bijvoorbeeld met 6 of 7 lussen bij stap 2, zodat je met een groter rondje begint. Of maak na stap 5 nog 3 rondjes met je 20 lussen. Voor het maken van de rand herhaal je dan stap 5 en 6, waardoor je eindigt met 40 lussen die je zijwaarts dicht breit.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Midi / Big Cotton – Mandje rond

PATROON MIDI / BIG COTTON – MANDJE ROND

Benodigdheden: Midi Cotton / Big Cotton – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 :

Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Doe dit nog 4 keer, zodat je een rijtje hebt van 5 lussen – foto 4.

Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat en materiaal. In dit patroon gaan we uit van een mandje van 40 cm, gemaakt met Big Cotton.

Stap 3: Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de eerste lus van het rijtje én door de lus die je net gemaakt hebt – foto 5. Hierdoor ontstaat een rondje met een lus er op – foto 6.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus. Aan het einde heb je een rondje met 5 opstaande lussen – foto 7.

Stap 5 : Haal een lus door elke draad naast de vorige 5 lussen – foto 7. Aan het einde heb je een rondje met 10 lussen – foto 8. Het is geen mooi of netjes rondje, daar hoef je je nog geen zorgen over te maken.

Stap 6: Haal een lus door elk van de 10 lussen. Doe dit nog 3 keer.

Tip 1: Stop een stukje draad in/om de eerste van je 10 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Tip 2: Zo hecht je de draad van een nieuwe bol aan: Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 16, 17 en 18.

Stap 7 : Haal een lus door elke ruimte tussen de 10 lussen – foto 9. Aan het einde heb je 20 lussen – foto 10.

Voor een andere maat kun je bij deze stap extra rond gaan – zie tips onderaan dit patroon.

Stap 8: Maak de eerste lus van een nieuw rondje. Zorg dat je draad aan de binnenkant van je mandje ligt.

Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf links doorheen – foto 11. Maak niet te strakke zijwaartse lussen, anders krult de rand straks erg naar binnen. Je hebt nu van 2 opstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van het rondje.

 Stap 9 : Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 12. Haal het einde nu door een lus aan de andere kant van de rondje, zodat de rand gesloten is.

Stap 10: Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 13. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 14. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant of binnenkant. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast – foto 15. Doe hetzelfde met het begin aan de onderkant van je mandje.

Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Foto’s bij tip 2, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.

Andere afmetingen:
 BIG COTTONmandje 40 cmmandje 50 cmmandje 60 cm
Lussen566
Rijen33
+ 2x extra rond bij stap 7
3
+ 4x extra rond bij stap 7
Bollen0,60,81
 MIDI COTTONmandje 40 cmmandje 50 cmmandje 60 cm
Lussen677
Rijen43
+ 2x extra rond bij stap 7
3
+ 5x extra rond bij stap 7
Bollen0,50,70,9

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Midi/Big Cotton – plaid

PATROON MIDI COTTON/BIG COTTON – PLAID

Benodigdheden: Midi Cotton / Big Cotton – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Herhaal dit tot je het gewenste aantal lussen hebt gemaakt. Kijk onderaan dit patroon voor het aantal lussen en bollen per maat. Maak de lussen niet te strak, anders wordt de onderkant van je plaid smaller dan de bovenkant.

 Stap 3 : Leg de rij recht voor je. Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de tweede lus van het rijtje – foto 4. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Ga zo door tot het eind van je rij – foto 5. Rij 1 is af.

Stap 4 : Blijf heen en weer gaan en maak het aantal rijen dat past bij je maat – foto 6. Ga net zo lang door tot je materiaal bijna op is. Het aantal bollen dat past bij de maat die je wilt maken vind je onderaan dit patroon.

Tip 1: hoe leg je je breiwerk neer
Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen.

Tip 2: je nieuwe draad aanhechten
Zo hecht je de draad van een nieuwe bol aan: Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 16, 17 en 18.

Stap 5 : De laatste rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf rechts doorheen – foto 7, 8 en 9. Je hebt nu van 2 rechtopstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van de rij Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer. Draai je werk om, en stop het uiteinde aan de achterkant weg tussen een andere lus.

Stap 6 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 10. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 11. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant. Pak een naald en draad en naai zowel het begin als het einde van het katoen op deze manier vast – foto 12.

Je zelfgemaakte plaid is klaar !

Foto’s bij tip 2, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.

Andere afmetingen:

Voor de verschillende maten kun je ongeveer deze richtlijn aanhouden:

 BIG COTTON80*110 cm90*130 cm100*170 cm100*240 cm
Lussen13141616
Bollen2,534,56
 MIDI COTTON80*110 cm90*130 cm100*170 cm100*240 cm
Lussen14161818
Bollen22,545

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nlmet je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Midi/Big Cotton – Kussen rond

PATROON MIDI COTTON / BIG COTTON – KUSSEN ROND

Benodigdheden: Midi Cotton / Big Cottonbinnenkussen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Doe dit nog 5 keer, zodat je een rijtje hebt van 6 lussen – foto 4.

Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat en materiaal. In dit patroon gaan we uit van een kussen van 45 cm, gemaakt met Big Cotton.

Stap 3: Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de eerste lus van het rijtje én door de lus die je net gemaakt hebt – foto 5. Hierdoor ontstaat een rondje met een lus er op – foto 6.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus. Aan het einde heb je een rondje met 6 opstaande lussen – foto 7.

Stap 5 : Haal een lus door elke draad naast de vorige 6 lussen – foto 7. Aan het einde heb je een rondje met 12 lussen – foto 8. Het is geen mooi of netjes rondje, daar hoef je je nog geen zorgen over te maken. Dit is de onderkant van je kussen.

Stap 6 : Haal een lus door elk van de 12 lussen. Doe dit nog 7 keer, dus in totaal ga je 8 keer rond.

Tip 1 : draai je werk om na rondje twee of drie, zodat je mee kunt werken met de bolling die ontstaat.

Tip 2 : stop een stukje draad in/om de eerste van je 12 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Tip 3 : zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan.
Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 14, 15 en 16.

Stap 7 : Maak aan de binnenkant van je kussen de begindraad ergens vast, met naald en draad – foto 9. Het maakt niet uit waar, als hij er maar niet uit steekt aan de buitenkant.

Stap 8: Leg een binnenkussen op de ‘bodem’ van je poefje – foto 10. (ps: binnenkussens zijn ook te bestellen in onze webshop)

 Stap 9 : Haal een klein lusje door elk van je 12 lussen. Maak deze laatste lusjes niet te groot, want dat staat minder mooi voor de bovenkant van je kussen. Knip je draad ruim af. Haal de draad vanaf links of rechts door alle 12 de lussen en trek goed aan – foto 11. Je ziet nu een stervorm en je kussen is dicht – foto 12 en 13.

Stap 10: Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – zoals foto 14. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens onder een andere lus. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast.

Pastelroze oudroze poef chunky katoen roze zachtroze cotton grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje vegan kindvriendelijk huisdiervriendelijk gots biologisch verantwoord xxl armbreien

Je zelfgemaakte kussen is klaar !

Foto’s bij tip 3, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.

Andere afmetingen:

Met dit patroon maak je een rond kussen van ongeveer 45 cm, gemeten van naad tot naad. Als je een andere maat wilt maken, kun je deze richtlijn aanhouden:

 BIG COTTON30 cm45 cm
Lussen56
Rijen78
Bollen0,50,8
MIDI COTTON30 cm45 cm
Lussen67
Rijen810
Bollen0,40,6
Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Patroon Big Cotton – Mandje ovaal

Benodigdheden: 0,7 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 4 keer (foto 2), zodat je een rijtje hebt van 5 lussen (foto 3).

Stap 3: Haal nu je katoen vanaf de onderkant door de zijkant alle lussen die je net gemaakt hebt – foto 4. Hierdoor ontstaat een langwerpige vorm met 10 lussen – foto 5.

Stap 4 : Haal door alle 10 de lussen een nieuwe lus. Doe dit nog een keer. Je ovaal ziet er nu uit zoals op foto 6.

Stap 5 : Maak een lus door elke ruimte tussen de vorige 10 lussen (foto 7). Aan het einde heb je een ovaal met 20 opstaande lussen (foto 8).

Stap 6 : Haal een lus door elk van de 20 lussen. Doe dit nog een keer. Je ovaal ziet er nu uit zoals foto 9.

Tip: stop een stukje draad in/om de eerste van je 20 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Stap 7 : De rand maken. Maak de eerste lus van een nieuw rondje. Zorg dat je draad aan de binnenkant van je mandje ligt. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb (foto 10) en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf links doorheen (foto 11). Maak niet te strakke zijwaartse lussen, anders krult de rand straks erg naar binnen. Je hebt nu van 2 opstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van het rondje (foto 12)

Stap 8: Dicht maken. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is (foto 13). Haal het einde nu door een lus aan de andere kant van de rondje, zodat de rand gesloten is (foto 14).

 Stap 9 : Afwerken. Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant of binnenkant. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast (foto 15). Doe hetzelfde met het begin aan de onderkant van je mandje. Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een mandje van ongeveer 50 cm. Als je hem groter wilt maken, maak na stap 6 nog 1 of meerdere rondjes met je 20 lussen. Daarna herhaal je stap 5, en voeg je 20 lussen toe. Als je hem dicht wilt maken ga je verder naar stap 7.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

 

Ze blijven een prachtige aanwinst in elk interieur: de grof gebreide plaids. Voor styling van je slaapkamer, het opleuken van dat ene hoekje of gewoon om fijn warm de (zomer)avonden door te komen… geweldig zijn ze ! Maar dan, als je online gaat zoeken.. blijken er wel heel veel dekens aangeboden te worden. En je leest er heel verschillende verhalen over, niet allemaal even positief. En hoe weet je nu of je écht een fijn plaid koopt? Als je eerst deze blog met 5 tips leest, kun jij met een gerust hart een grof gebreid plaid kopen.

Scroll to top
X