Ze blijven een prachtige aanwinst in elk interieur: de grof gebreide plaids. Voor styling van je slaapkamer, het opleuken van dat ene hoekje of gewoon om fijn warm de (zomer)avonden door te komen… geweldig zijn ze ! Maar dan, als je online gaat zoeken.. blijken er wel heel veel dekens aangeboden te worden. En je leest er heel verschillende verhalen over, niet allemaal even positief. En hoe weet je nu of je écht een fijn plaid koopt? Als je eerst deze blog met 5 tips leest, kun jij met een gerust hart een grof gebreid plaid kopen.

Tip 1: Welk materiaal wil je?

Ze lijken namelijk allemaal een beetje hetzelfde, maar dat zijn ze niet. De grof gebreide plaids worden in allerlei materialen verkocht.

  • Natuurlijke materialen: dit zijn de verschillende soorten wol. Het fijne aan wol is dat het antibacterieel, vochtregulerend en zelfreinigend is. Er zit veel verschil in hoe de verschillende soorten wol aanvoelen of hoe snel ze pluizen. Merinowol is bijvoorbeeld veel fijner dan andere schapenwol. Lees voor de verschillen ook even tip 2. Ongeverfde wol ruikt naar (fris) schaap, sommigen vinden dat heerlijk maar niet iedereen vindt dat fijn. Bij geverfde wol is de schapengeur meestal verdwenen. 
  • Synthetische materialen: dit zijn bijvoorbeeld polyester en acryl. Deze materialen zijn goedkoper dan wol, dus veel budget varianten zijn hiervan gemaakt. Houd er rekening mee dat ze vaak sneller pluizen, minder zacht zijn en kunstmatiger kunnen ruiken. Het uiterlijk kan nog steeds prachtig zijn.
  • Een combinatie: katoen gevuld met hollowfibre. Hierdoor ontstaat een dikke katoenen tube, waarmee hetzelfde uiterlijk wordt bereikt als de wollen plaids. Katoen is vaak net iets minder zacht dan wol, maar pluist niet en is wasbaar. Plaids van dit materiaal zijn ook geschikt als er huisdieren of kinderen gebruik van maken, en ze gaan erg lang mee. Omdat het materiaal arbeidsintensief is om te maken, zijn katoenen plaids het duurst.

Tip 2: Hoe zacht moet hij zijn?

Bij het kopen vanaf een scherm kun je niet even voelen aan het materiaal. Gelukkig kun je voor wollen plaids letten op 2 feitjes: de soort wol en het aantal micron. Merinoschapen geven de zachtste en mooiste wol. Hun wolvezels zijn namelijk dunner en zachter dan die van andere schapen. Maar ook binnen merinowol zit kwaliteitsverschil: het aantal micron van de wol. Hoe lager dit getal, hoe zachter de wol en hoe hoger de kwaliteit.

Weet je nog, die kriebeltruien van vroeger? Die worden gemaakt van wol van 27 micron of hoger. De ene persoon is gevoeliger dan de andere, maar de vuistregel is dat wol boven de 27 micron kriebelt op je huid. Wil je geen kriebels, ga dan voor wol van 26 micron of minder. En mooi meegenomen: wol met een lager aantal micron pluist ook veel minder snel. Nu is merinowol van 19 micron natuurlijk ook duurder dan ruwe schapenwol van 30 micron. De afweging tussen kosten en het gebruik van je plaid kun je met deze feitjes dus goed zelf maken.

Tip 3: Heb je kinderen, huisdieren of bouw je zelf graag hutten met je plaids?

Dan is er maar één advies: ga voor katoen ! Wollen en synthetische plaids blijven minder lang mooi als ze intensief gebruikt worden, of als er elke dag nageltjes in graven. Je kunt je wollen plaid wel goed onderhouden en verzorgen, maar tegen dagelijks hutten bouwen is hij toch niet opgewassen. De plaids van chunky katoen zijn sterk en wasbaar. Ideaal dus als er veel mee gesjouwd wordt of als er wel eens vieze handjes aan zitten.

grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje lichtgrijs grijs muisgrijs zilvergrijs plaid chunky katoen cotton vegan wol kindvriendelijk huisdiervriendelijk
Zilvergrijs katoenen plaid in de speel-tipi (foto: @huisjejoycemet3kids)
grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje linnen beige zand plaid chunky katoen cotton vegan wol kindvriendelijk huisdiervriendelijk
Kat op je mooie kleed? Kan gewoon ! (foto: linnen plaid chunky katoen)

Tip 4: Vind je duurzaamheid en diervriendelijkheid belangrijk?

Kijk dan goed naar de keurmerken en informatie over het materiaal. Een belangrijk punt bij wol is bijvoorbeeld de herkomst; kan gegarandeerd worden dat de wol mulesing-vrij is? Mulesing is een ernstige vorm van dierenmishandeling, die toegepast wordt/werd bij merinoschapen. Ook dit punt hangt samen met de prijs; bij budget varianten wordt hier over het algemeen geen informatie over gegeven. Er is helaas geen officieel (internationaal) keurmerk, maar er is bij de meeste leveranciers en makers wel informatie beschikbaar.

Verder kun je kijken naar biologische keurmerken, zoals het GOTS keurmerk voor textiel. Een GOTS keurmerk stelt eisen aan o.a. milieuvriendelijke productie en verpakking, goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productie.

Voor geverfde wol of katoen geldt een Oeko-tex 100 keurmerk, wat je vertelt dat er geen voor jou schadelijke stoffen zijn gebruikt bij het verven. 

Tip 5: Kan je bestelling retour?

Het lijk een open deur, omdat we tegenwoordig allemaal gewend zijn aan ons retourrecht op online bestellingen. Helaas houdt niet elke webshop zich op dit punt aan de wet. Ondanks alle tips kan het namelijk gebeuren dat je een product ontvangt dat anders is dan je verwachting. Bijvoorbeeld omdat de kleur er op je scherm anders uit zag. Als je vooraf een kleurenkaart kunt bestellen helpt dat natuurlijk, maar ook dan kan het gebeuren dat je je bestelling retour wilt sturen. 

Als consument heb je het wettelijk recht om een webshop aankoop binnen 14 dagen retour te melden. Ook handgemaakte producten en sale-items. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel, zoals producten die gepersonaliseerd zijn of voor jou op maat worden gemaakt Als voorbeeld: alle producten van WolletjeBol worden met de hand gemaakt, na bestelling. Toch telt dit voor de wet niet als maatwerk, omdat je de kleur en de maat kunt kiezen in de webshop. Daardoor wordt het een ‘standaard’ product, wat onder het retourrecht valt. Als je meer wilt lezen; Charlotte’s Law legt dit uitgebreid uit.

Wat handig is om vooraf te checken: is er een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en zijn er Algemene voorwaarden. De inschrijving bij de KvK is nodig, zodat jij een beroep kunt doen op je wettelijke rechten als consument. Die gelden niet als je koopt van een particulier. Je vindt het KvK nummer meestal onder Contact of in de Algemene Voorwaarden. In de Algemene Voorwaarden staat omschrijven onder welke voorwaarden je je bestelling terug mag sturen en of bijvoorbeeld de retourkosten voor jezelf of voor de webshop zijn. 

 

chunky merino grof gebreid plaid deken kussens wol zomerplaid grijs lichtgrijs olijfgrijs plaid bolletje wol bolletje wolletje zilvergrijs plaid biologisch gots
Ook handgemaakte producten mogen retour (foto: zilvergrijs en steengrijs plaid – biologische wol)
chunky merino grof gebreid plaid deken kussens wol zomerplaid grijs lichtgrijs olijfgrijs plaid bolletje wol bolletje wolletje linnen plaid biologisch gots
Zelfs als ze pas gemaakt worden na jouw bestelling (foto: linnen plaid – biologische wol)
En, heb je iets aan de tips? Geeft het je meer duidelijkheid als je een grof gebreid plaid wilt kopen?
Als je nog andere vragen hebt: laat gerust een reactie achter onder deze blog. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top