Vragen

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik bestellen?

  1. De webshop van WolletjeBol gaat elke eerste dag van de maand om 09.00 uur open.
  2. Zodra het maximum aantal orders voor de maand is bereikt, gaat de webshop dicht.
  3. Jouw bestelling wordt diezelfde maand gemaakt en verzonden.
  4. Op de eerste dag van de volgende maand gaat de webshop weer open voor nieuwe bestellingen.

DIY materiaal, sample kaarten en cadeaubonnen kunnen de hele maand besteld worden.

Lees hier meer over waarom we op deze manier werken.

Wat is het verschil tussen Midi Cotton en Big Cotton?

Beide soorten katoen zijn op dezelfde manier gemaakt : het is een ‘tube’ van biologisch gecertificeerd katoen, gevuld met synthetisch opvulmateriaal. De kleuren zijn ook gelijk. Het enige verschil is de dikte.
Big Cotton is ongeveer 28 mm dik, Midi Cotton 18 mm. Midi is een iets dunnere versie van de Big Cotton. Doordat Midi Cotton iets dunner is, zijn de lusjes kleiner en oogt het een je item wat ‘fijner’. Een plaid valt daardoor wat soepeler en flexibeler. De uitstraling van Midi is vergelijkbaar met een wollen plaid, Big Cotton ziet er zelfs nóg dikker uit dan een chunky wollen plaid. Ga je dus voor maximaal chunky katoen met een ‘grove’ look, dan is Big Cotton de beste keus. Je vindt onder het kopje ‘Inspiratie’ ook een aantal foto’s waarin je het verschil kunt zien. 

Hoe kan ik online de kwaliteit en zachtheid van de wollen plaids bepalen?

Verrassend genoeg kun je online heel goed de kwaliteit bepalen van het wolproduct dat je aan wilt schaffen. De fijnheid en kwaliteit van de wol wordt namelijk uitgedrukt in micron. De regel is: hoe lager hoe beter. Met een lager aantal micron is de wol zachter en pluist hij minder. De meeste mensen krijgen last van kriebels als de wolvezels dikker zijn dan 28 micron. Het merendeel van de plaids die je online vindt zitten rond de 27 micron.

WolletjeBol maakt haar plaids met 100% hoge kwaliteit merinowol. Alle gekleurde wol is van de hoogste kwaliteit, namelijk 19 micron ! Deze wol is dus van enorm hoge kwaliteit, waardoor je plaid langer mooi blijft en je helemaal verliefd wordt op de zachtheid ervan. Als je meer wilt weten over het kiezen van een grof gebreid plaid, lees dan ook eens onze blog met 5 tips.

Wat is de levertijd van mijn bestelling?

De levertijd verschilt per seizoen en is afhankelijk van de drukte. De webshop gaat elke 1e dag van de maand open, en je bestelling wordt dan ook in die maand gemaakt en verzonden. Sample kaarten en DIY-pakketten worden binnen 2 werkdagen verzonden. Je ontvangt altijd een track & trace code om je verzending te kunnen volgen. We verzenden met PostNL, waardoor je bestelling er doorgaans binnen 24 uur is. Voor internationale bestellingen is het goed om rekening te houden met een langere bezorgtijd. Heb je een cadeau-deadline? Stuur dan even een berichtje en we kijken wat we voor je kunnen doen. 

Wat betekent het dat mijn item 'made to order' is?

Zowel de grof gebreide plaid als de kussens en poefs  zijn in allerlei afmetingen te maken, ook zijn er onwijs veel mooie kleuren. ‘Made to order’ wil zeggen dat er geen voorraad is, maar dat jouw item speciaal na jouw bestelling wordt gemaakt.

Zoek je een kleur of een formaat dat er niet tussen staat? Stuur dan even een berichtje met je gewenste maat en kleur, dan kijken we wat er mogelijk is.

Wat is het verschil tussen een product van katoen of van wol?

Qua uiterlijk lijken de beide materialen op elkaar, omdat ze allebei de ‘grof gebreide’ uitstraling hebben. Maar het praktische verschil is groot. De biologische merinowol is onwijs zacht, licht en fluffy, en heeft goede zorg en onderhoud nodig om het zo lang mogelijk mooi te houden. Als er dagelijks hutten mee gebouwd worden of poezen op slapen, dan is dat zichtbaar aan de wol. Het vertoont pluisjes, waardoor het meer tijd kost om deze er af te knippen en je plaid mooi te houden. Het chunky katoen is daarentegen onwijs sterk en ook nog eens wasbaar, dus in de praktijk bruikbaar in elke omgeving, ook als er dagelijks veel handjes of pootjes op en aan zitten. Katoen is zwaarder en minder zacht dan wol (maar niet ruw!), wat je merkt als je er onder ligt of als je het product wilt stylen. Een katoenen item zal (bij gelijke zorg) langer mooi blijven dan wol.

Kan ik mijn plaid / kussen retour sturen?

Ja, met uitzondering van maatwerk in kleuren en afmeting. Elk item wordt pas gemaakt als jij bestelt, met de hand. Toch kun je de items die je via de webshop bestelt binnen 14 dagen retour zenden, als je binnen deze periode hier een bericht over stuurt. Als het product (ongebruikt!) retour is, ontvang je direct je geld terug. De kosten voor het terugsturen zijn voor eigen rekening.

Bij twijfels over de kleur kun je altijd vooraf een sample bestellen, het bedrag dat je daarvoor betaalt krijg je weer terug als korting op je bestelling !

Hoe zit het met dierenwelzijn en het mileu?

Het welzijn van dieren speelt een grote rol in de keuze voor de materialen. Erg belangrijk: voor een wollen plaid wordt alleen gebruik gemaakt van de wol van het schaap. Niet van de huid. Het klinkt logisch: dat betekent dus dat voor de wol geen schapen gedood hoeven te worden. Ook het label aan het kleed is diervriendelijk. Het label is gemaakt van een zachte imitatie-suede.
Misschien heb je er wel eens van gehoord: mulesing. Dit is de term die wordt gebruikt voor ernstige dierenmishandeling: het wegsnijden van huid rond het achterwerk van een schaap. Dit is een methode om een voor schapen vaak dodelijke infectie door vliegen (myiasis) te voorkomen. Door hun diepe huidplooien zijn vooral merinoschapen in warmere gebieden gevoelig voor deze infecties. Mulesing is een pijnlijke behandeling die uit kostenoverwegingen meestal onverdoofd wordt uitgevoerd. Verschrikkelijk en onacceptabel natuurlijk!

Gelukkig wordt wereldwijd steeds beter gelet op het uitsluiten van schapenhouders die op deze manier werken. In Zuid-Amerika, waar veel van onze gebruikte wol vandaan komt, is de praktijk van mulesing niet gangbaar. Door het koelere klimaat en doordat de Zuid-Amerikaanse merino’s minder diepe huidplooien hebben, is mulesing niet nodig om myasis-infecties te bestrijden. Dit geldt ook voor de ongeverfde merino uit Nieuw-Zeeland. We zijn en blijven altijd op zoek naar de combinatie van de beste kwaliteit tegen de meest diervriendelijke voorwaarden. Het ontbreken van een keurmerk voor merinowool én de lange handelsroutes in de textielindustrie maken dit soms lastig.
Alle wol wordt in Europa geverfd, volgens de Oeko-tex-100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf  aantonen dat de chemicaliën die worden gebruikt tijdens het verven van de wol of het katoen, niet schadelijk of gevaarlijk zijn voor het milieu of jouw gezondheid.

Alle wollen items zijn gemaakt van biologische merinowol, van 19 micron (hoe lager het aantal micron, hoe hoger de kwaliteit). Deze merinowol heeft het GOTS-keurmerk. Ook het katoen is biologisch gecertificeerd. De binnenkant van de katoenen ‘tube’ bestaat uit synthestisch opvulmateriaal. Net als het EKO-label gaat de GOTS uit van 100% biologische grondstof. Door de hele keten – van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie – wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken. De GOTS certificering vereist ook de naleving van sociale criteria bij de behandeling en verwerking. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

Hoe moet ik mijn wollen plaid onderhouden?

Je plaid (of kussen) wordt met de hand gemaakt van merinowol, een prachtig natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. Als je grof gebreide plaid of kussen net gemaakt is, is de wol nog heel vers. De wol wordt niet in elkaar gedraaid en behandeld zoals dat voor kleding wel het geval is. De wol is dus – op het wassen, kammen en eventueel verven na – nog volledig puur en ‘fluffy’. Hierdoor heeft het de zachtheid en het volume wat ze ontzettend lekker aanvoelt. Maar let goed op, dit vraagt van jou ook een goede zorg. Om je product zo mooi mogelijk te houden, kun je er het best voorzichtig mee zijn. Hoe intensiever of ruwer je het gebruikt, hoe meer je dat ziet.

Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt. De wol vervilt als het ware onder je handen. De hechting van de wol zorgt er voor dat je her en der pluisjes kunt zien. Dat is normaal voor wol, en erg afhankelijk van hoe intensief je de plaid gebruikt. Pluisjes die je niet wilt kun je er prima af knippen, je kunt er beter niet aan trekken.

Bij je bestelling zit een WolWijzer (of KatoenWijzer), waarin ook instructies en tips staan voor zorg en onderhoud.

Kan ik mijn plaid wassen?

Wol is van nature vuilafstotend. Dat is fijn, daardoor is luchten vaak al voldoende om je plaid weer fris te krijgen. Wassen van wol wordt afgeraden. Hierdoor verliest de wol zijn luchtigheid en volume. Stomen kan altijd, of hang je plaid buiten op een frisse vochtige ochtend. Het liefst in de sneeuw, maar er zijn niet heel veel dagen dat dat kan 😉 Heb je geen andere optie over dan je plaid te wassen? Doe het dan met koud water  en niet te lang, want wol krimpt heel snel. Katoen is wasbaar, houd daarvoor 30 graden aan. Let hierbij ook op het maximale gewicht dat je wasmachine aan kan, een groot product kan door het opgenomen water erg zwaar worden. Laat het product vervolgens liggend drogen.

Hoe kom je van warrige wol tot een grof gebreid plaid ?

Voor je wol een prachtige plaid is, moet er nog heel wat gebeuren. Nadat het schaap geschoren is, wordt de wol gewassen, (grotendeels) ontvet en ‘gekaard’. Karen houdt in dat de vezels ontward worden, zodat de wol in één richtig kan worden gekamd. Ook wordt hiermee het laatste vuil verwijderd. Nadat er strengen van worden gemaakt, stopt hier het proces voor de ongekleurde wol. De witte en grijze wol zijn niet gekleurd, niet gebleekt en dus minimaal behandeld. De gekleurde wol gaat vervolgens nog door een verfbad.

Met de hand wordt deze prachtige wol tot een plaid gebreid en licht vervilt. Vervilten is een manier om de wol steviger te maken. Een feest om te doen, en om er jou blij mee te kunnen maken!

Kan ik de plaids ook in het echt zien?

Jazeker! Onder Locaties vind je de huidige verkooppunten, zowel online (webshops) als offline (winkels). 

Nog een aanrader: lees (en bekijk!) ook eens de ervaringen met een grof gebreid plaid van WolletjeBol in deze blogs/vlogs:

Scroll to top