Patroon Big Cotton – Mandje ovaal

Benodigdheden: 0,7 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 4 keer (foto 2), zodat je een rijtje hebt van 5 lussen (foto 3).

Stap 3: Haal nu je katoen vanaf de onderkant door de zijkant alle lussen die je net gemaakt hebt – foto 4. Hierdoor ontstaat een langwerpige vorm met 10 lussen – foto 5.

Stap 4 : Haal door alle 10 de lussen een nieuwe lus. Doe dit nog een keer. Je ovaal ziet er nu uit zoals op foto 6.

Stap 5 : Maak een lus door elke ruimte tussen de vorige 10 lussen (foto 7). Aan het einde heb je een ovaal met 20 opstaande lussen (foto 8).

Stap 6 : Haal een lus door elk van de 20 lussen. Doe dit nog een keer. Je ovaal ziet er nu uit zoals foto 9.

Tip: stop een stukje draad in/om de eerste van je 20 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Stap 7 : De rand maken. Maak de eerste lus van een nieuw rondje. Zorg dat je draad aan de binnenkant van je mandje ligt. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb (foto 10) en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf links doorheen (foto 11). Maak niet te strakke zijwaartse lussen, anders krult de rand straks erg naar binnen. Je hebt nu van 2 opstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van het rondje (foto 12)

Stap 8: Dicht maken. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is (foto 13). Haal het einde nu door een lus aan de andere kant van de rondje, zodat de rand gesloten is (foto 14).

 Stap 9 : Afwerken. Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant of binnenkant. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast (foto 15). Doe hetzelfde met het begin aan de onderkant van je mandje. Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een mandje van ongeveer 50 cm. Als je hem groter wilt maken, maak na stap 6 nog 1 of meerdere rondjes met je 20 lussen. Daarna herhaal je stap 5, en voeg je 20 lussen toe. Als je hem dicht wilt maken ga je verder naar stap 7.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Scroll to top
X