Patroon Big Cotton – Mandje rond

grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje zilvergrijs plaid chunky katoen cotton vegan wol kindvriendelijk huisdiervriendelijk diy zelf maken dik katoen kopen diy zilvergrijs chunky katoen patroon mandje 40 cm rond

 

Benodigdheden: 0,5 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 4 keer (foto 2 en 3), zodat je een rijtje hebt van 5 lussen.

Stap 3: Haal nu je katoen vanaf de onderkant door én de zijkant van de eerste lus van het rijtje én de lus die je net gemaakt hebt – foto 4. Hierdoor ontstaat een rondje met 1 opstaande lus – foto 5.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus – foto 6. Aan het einde heb je een rondje met 5 opstaande lussen – foto 7.

Stap 5 : Haal een lus door elke ruimte tussen de vorige 5 lussen – foto 8. Aan het einde heb je een rondje met 10 opstaande lussen.
Maak je geen zorgen, op dit punt ziet je mandje er nog een beetje rommelig uit.

Stap 6: Haal een lus door elk van de 10 lussen (foto 9). Doe dit nog 3 keer.
Tip: stop een stukje draad in/om de eerste van je 10 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent .

Stap 7 : De rand maken: haal een lus door elke ruimte tussen de 10 lussen – foto 10. Aan het einde heb je in totaal 20 lussen.

Stap 8: Maak de eerste lus van een nieuw rondje (foto 11). Zorg dat je draad aan de binnenkant van je mandje ligt.
Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf links doorheen – foto 11. Maak niet te strakke zijwaartse lussen, anders krult de rand straks erg naar binnen. Je hebt nu van 2 opstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van het rondje – foto 12.

 Stap 9 : Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 13. Haal het einde nu door een lus aan de andere kant van de rondje, zodat de rand gesloten is.

Stap 10: Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 14. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 15. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant of binnenkant. Pak een naald en draad en naai het katoen vast. Doe hetzelfde met het begin aan de onderkant van je mandje.

Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een mandje van ongeveer 40 cm. Als je hem groter wilt maken, begin dan bijvoorbeeld met 6 of 7 lussen bij stap 2, zodat je met een groter rondje begint. Of maak na stap 5 nog 3 rondjes met je 20 lussen. Voor het maken van de rand herhaal je dan stap 5 en 6, waardoor je eindigt met 40 lussen die je zijwaarts dicht breit.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top