Patroon Midi / Big Cotton – Mandje rond

PATROON MIDI / BIG COTTON – MANDJE ROND

Benodigdheden: Midi Cotton / Big Cotton – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 :

Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Doe dit nog 4 keer, zodat je een rijtje hebt van 5 lussen – foto 4.

Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat en materiaal. In dit patroon gaan we uit van een mandje van 40 cm, gemaakt met Big Cotton.

Stap 3: Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de eerste lus van het rijtje én door de lus die je net gemaakt hebt – foto 5. Hierdoor ontstaat een rondje met een lus er op – foto 6.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus. Aan het einde heb je een rondje met 5 opstaande lussen – foto 7.

Stap 5 : Haal een lus door elke draad naast de vorige 5 lussen – foto 7. Aan het einde heb je een rondje met 10 lussen – foto 8. Het is geen mooi of netjes rondje, daar hoef je je nog geen zorgen over te maken.

Stap 6: Haal een lus door elk van de 10 lussen. Doe dit nog 3 keer.

Tip 1: Stop een stukje draad in/om de eerste van je 10 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Tip 2: Zo hecht je de draad van een nieuwe bol aan: Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 16, 17 en 18.

Stap 7 : Haal een lus door elke ruimte tussen de 10 lussen – foto 9. Aan het einde heb je 20 lussen – foto 10.

Voor een andere maat kun je bij deze stap extra rond gaan – zie tips onderaan dit patroon.

Stap 8: Maak de eerste lus van een nieuw rondje. Zorg dat je draad aan de binnenkant van je mandje ligt.

Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf links doorheen – foto 11. Maak niet te strakke zijwaartse lussen, anders krult de rand straks erg naar binnen. Je hebt nu van 2 opstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van het rondje.

 Stap 9 : Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 12. Haal het einde nu door een lus aan de andere kant van de rondje, zodat de rand gesloten is.

Stap 10: Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 13. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 14. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant of binnenkant. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast – foto 15. Doe hetzelfde met het begin aan de onderkant van je mandje.

Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Foto’s bij tip 2, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.

Andere afmetingen:
 BIG COTTONmandje 40 cmmandje 50 cmmandje 60 cm
Lussen566
Rijen33
+ 2x extra rond bij stap 7
3
+ 4x extra rond bij stap 7
Bollen0,60,81
 MIDI COTTONmandje 40 cmmandje 50 cmmandje 60 cm
Lussen677
Rijen43
+ 2x extra rond bij stap 7
3
+ 5x extra rond bij stap 7
Bollen0,50,70,9

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top
X