Patroon Big Cotton – Plaid

grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje zilvergrijs plaid chunky katoen cotton vegan wol kindvriendelijk huisdiervriendelijk diy zelf maken dik katoen kopen diy zilvergrijs chunky katoen patroon plaid chunky katoen
Benodigdheden: biologisch katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Herhaal dit tot je het gewenste aantal lussen hebt gemaakt. Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat.

Stap 3: Leg de rij recht voor je. Haal het katoen door de zijkant van de voorlaatste lus die je gemaakt hebt – zie foto 4. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Doe dit nog 7 keer. Je hebt nu een rij met minimaal 8 rechtopstaande lussen. Elke lus is ongeveer zo groot als 3/4 vingers. Rij 1 is af.

Stap 4 : Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat – zie foto 6. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen. Maak ongeveer het aantal rijen dat past bij je maat.

Stap 5 : De laatste rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf rechts doorheen – foto 7. Je hebt nu van 2 rechtopstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van de rij. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 8. Draai je werk om, en stop het uiteinde aan de achterkant weg tussen een andere lus – foto 9.

Stap 6 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 10. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 11. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant. Pak een naald en draad en naai zowel het begin als het einde van het katoen op deze manier vast – foto 12.

Je zelfgemaakte plaid is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan
Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat en het aantal rijen afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Voor de verschillende maten kun je ongeveer deze richtlijn aanhouden:

 80*120 cm90*130 cm100*180 cm100*240 cm
Lussen12131515
Rijen22283745
Bollen2,534,56

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top