Patroon Big Cotton – stoelzitje 40×40 cm

Zilvergrijs stoelzitje DIY doe het zelf chunky katoen muisgrijs lichtgrijs cotton grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje vegan kindvriendelijk huisdiervriendelijk gots biologisch verantwoord xxl armbreien wolletjebol lontwol kopen zelf maken
Benodigdheden: 0,5 bol chunky katoen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoen op foto 1 van onderaf door de opening te halen. Doe dit nog 6 keer (foto 2 en 3), zodat je 7 lussen hebt. Maak de lussen niet de strak, anders krult je zitting straks naar binnen.  

Stap 3: Leg de rij recht voor je. Haal het katoen door de zijkant van de voorlaatste lus die je gemaakt hebt – zie foto 4 en 5. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Doe dit nog 5 keer. Je hebt nu een rij met 7 rechtopstaande lussen. Elke lus is ongeveer zo groot als 3/4 vingers. Rij 1 is af.

Stap 4 : Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat – zie foto 6. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen. Maak op deze manier 6 rijen.

Stap 5 : We gaan nu de rij iets smaller maken, zodat de zitting rond afloopt en goed in een kuipstoeltje past. Is je stoelzitting gewoon vierkant? Dan kun je deze stap overslaan en direct naar stap 6 gaan,

Maak de eerste lus van een nieuwe rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen vanaf links hier doorheen – foto 7. Je hebt nu van 2 lussen 1 lus gemaakt – foto 8. Maak de volgende 4 lussen weer gewoon zoals stap 4. Stop voor je de laatste lus maakt. Haal opnieuw het katoen vanaf links door de lus die je net gemaakt hebt en de laatste lus die je ziet – foto 9. Je hebt nu een rij met 5 lussen over.

Stap 6: De laatste rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf rechts doorheen – foto 10. Herhaal dit tot het einde van de rij. Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer is – foto 11. Draai je werk om, en stop het uiteinde aan de achterkant weg tussen een andere lus – foto 12

Stap 7 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 13. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 14. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant. Pak een naald en draad en naai zowel het begin als het einde van het katoen op deze manier vast – foto 15.

Je zelfgemaakte mandje is klaar !

Tip: zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan

Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip zo’n 5 cm van het witte vulsel af. Vouw dan van het ene uiteinde het katoen om naar binnen. Stop (frutsel :)) het andere uiteinde er in, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast.

Andere afmetingen:

Uiteindelijk is de precieze maat afhankelijk van hoe losjes of strak je breit. Met dit patroon maak je een mandje van ongeveer 40 cm. Als je hem groter wilt maken, begin dan bijvoorbeeld met 6 of 7 lussen bij stap 2, zodat je met een groter rondje begint. Of maak na stap 5 nog 3 rondjes met je 20 lussen. Voor het maken van de rand herhaal je dan stap 5 en 6, waardoor je eindigt met 40 lussen die je zijwaarts dicht breit.

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie ! Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top