Patroon Midi/Big Cotton – plaid

PATROON MIDI COTTON/BIG COTTON – PLAID

Benodigdheden: Midi Cotton / Big Cotton – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Herhaal dit tot je het gewenste aantal lussen hebt gemaakt. Kijk onderaan dit patroon voor het aantal lussen en bollen per maat. Maak de lussen niet te strak, anders wordt de onderkant van je plaid smaller dan de bovenkant.

 Stap 3 : Leg de rij recht voor je. Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de tweede lus van het rijtje – foto 4. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Ga zo door tot het eind van je rij – foto 5. Rij 1 is af.

Stap 4 : Blijf heen en weer gaan en maak het aantal rijen dat past bij je maat – foto 6. Ga net zo lang door tot je materiaal bijna op is. Het aantal bollen dat past bij de maat die je wilt maken vind je onderaan dit patroon.

Tip 1: hoe leg je je breiwerk neer
Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen.

Tip 2: je nieuwe draad aanhechten
Zo hecht je de draad van een nieuwe bol aan: Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 16, 17 en 18.

Stap 5 : De laatste rij. Haal je hand zijwaarts door de lus die je net gemaakt heb en de lus ernaast, en haal het katoen hier vanaf rechts doorheen – foto 7, 8 en 9. Je hebt nu van 2 rechtopstaande lussen 1 liggende lus gemaakt. Herhaal dit tot het einde van de rij Als je nog 1 lus over hebt, knip je het katoen ruim af en haal je het einde van het katoen door de laatste lus, zodat er geen losse lus meer. Draai je werk om, en stop het uiteinde aan de achterkant weg tussen een andere lus.

Stap 6 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 10. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 11. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens aan de achterkant. Pak een naald en draad en naai zowel het begin als het einde van het katoen op deze manier vast – foto 12.

Je zelfgemaakte plaid is klaar !

Foto’s bij tip 2, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.

Andere afmetingen:

Voor de verschillende maten kun je ongeveer deze richtlijn aanhouden:

 BIG COTTON80*110 cm90*130 cm100*170 cm100*240 cm
Lussen13141616
Bollen2,534,56
 MIDI COTTON80*110 cm90*130 cm100*170 cm100*240 cm
Lussen14161818
Bollen22,545

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nlmet je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top
X