Patroon Midi/Big Cotton – Kussen

PATROON MIDI COTTON / BIG COTTON – KUSSEN VIERKANT / RECHTHOEK

Benodigdheden: Midi/Big Cottonbinnenkussen – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Doe dit nog 5 keer, zodat je een rijtje hebt van 7 lussen – foto 4. Maak de lussen niet te strak, anders wordt de onderkant van de kussen smaller dan de bovenkant.

Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat en materiaal. In dit patroon gaan we uit van een kussen van 40×40 cm, gemaakt met Big Cotton.

Stap 3: Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de tweede lus van het rijtje – foto 4. Je hebt nu een nieuwe lus gemaakt, die rechtop staat. Herhaal dit nog 5 keer, zodat je 7 lussen ziet – foto 5. Rij 1 is af.

Stap 4: Haal door alle 7 lussen een nieuwe lus – foto 6. Herhaal dit 14 keer, waardoor je in totaal 16 keer heen en weer bent gegaan  – foto 7.

Zorg dat je katoen in de richting ligt van de kant die je op gaat. Dus aan het einde van de rij leg je je draad naar links of naar rechts. Haal het katoen door elke lus, zodat je weer een nieuwe lus maakt. Zo ga je heen en weer. Je hoeft je werk niet te draaien, het blijft gewoon plat op tafel voor je liggen.

Stap 5: Vouw je lap dubbel, zodat de onderkant en bovenkant tegen elkaar aan liggen – foto 8 en 9.

Tip 1: De lengte van je overgebleven draad
De overgebleven lengte van je katoendraad moet nu ongeveer 6x de breedte van je kussen zijn. Als het langer is, kun je het afknippen om makkelijker te kunnen werken aan de volgende stappen. Als het korter is moet je een stukje katoendraad aanhechten (zie tip 2) of je laatst gemaakte rij uithalen.

Tip 2 : Zo hecht je de draad van een nieuwe bol het mooist aan.
Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 13, 14 en 15.

Stap 6 : Haal nu je katoendraad van boven naar beneden door de lussen – foto 9 en 10. Eerst door een lusje aan de bovenkant van de lap, dan door het lusje aan de onderkant van de lap. Je rijgt hiermee de beide kanten aan elkaar – foto 11.

Stap 7: Nu de onderkant dicht zit, rijg je op dezelfde manier verder aan de zijkant – foto 11 en 12.

Stap 8 : Als de eerste zijkant dicht is, haal dan je katoendraad aan de binnenkant van de lap van de ene naar de andere kant. Stop je binnenkussen in je breisel, en rijg ook de andere zijkant dicht. (ps: binnenkussens zijn ook te bestellen in onze webshop)

Stap 9 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – foto 13. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet – foto 14. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens onder een andere lus. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast – foto 15.

Oudroze kussen vierkant chunky katoen roze dusty pink cotton grof gebreid gebreide deken cotton bolletje wol bolletje wolletje vegan kindvriendelijk huisdiervriendelijk gots biologisch verantwoord xxl armbreien

Je zelfgemaakte kussen is klaar !

Foto’s bij tip 2, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.

Andere afmetingen:

Met dit patroon maak je een vierkant kussen van ongeveer 40×40 cm, gemeten van naad tot naad. Als je een andere maat wilt maken, kun je deze richtlijn aanhouden:

 BIG COTTON40×40 cm40×60 cm60×60 cm
Lussen799
Rijen181824
Bollen11,52
 MIDI COTTON40×40 cm40×60 cm60×60 cm
Lussen81010
Rijen202028
Bollen0,811,4

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nlmet je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top
X