Patroon Midi/Big Cotton – Poef 65×30 cm

PATROON MIDI / BIG COTTON POEF 65×30

Benodigdheden: 3 bollen Midi/Big Cottonbinnenpoef – naald en draad – schaar

Stap 1 : Haal het katoen uit de doos. Vind het begin en leg het bergje naast of voor je neer.

Stap 2 : Maak een beginlus door het katoendraad van onderaf door de opening te halen – foto 1,2 en 3. Doe dit nog 5 keer, zodat je een rijtje hebt van 6 lussen – foto 4.

Kijk onderaan dit patroon voor een indicatie van het aantal lussen en rijen per maat en materiaal. In dit patroon gaan we uit van een poef van 30/65 cm, gemaakt met Big Cotton.

Stap 3: Haal nu je katoendraad vanaf de onderkant door de zijkant van de eerste lus van het rijtje én door de lus die je net gemaakt hebt – foto 5. Hierdoor ontstaat een rondje met een lus er op – foto 6 en 7.

Stap 4 : Haal door alle zijkanten van het rondje een lus. Aan het einde heb je een rondje met 6 opstaande lussen – foto 8.

Stap 5 : Haal een lus door elke draad naast de vorige 6 lussen – foto 8. Aan het einde heb je een rondje met 12 lussen – foto 9. Het is geen mooi of netjes rondje, daar hoef je je nog geen zorgen over te maken. Dit is de onderkant van je poef.

Stap 6 : Haal een lus door elk van de 12 lussen. Doe dit nog een keer, dus in totaal ga je 2 keer rond.

Tip 1: Stop een stukje draad in/om de eerste van je 12 lussen, zodat je weet wanneer je rond bent.

Tip 2: Draai je werk om na deze stap, zodat je mee kunt werken met de bolling die gaat ontstaan.

Tip 3: Zo hecht je de draad van een nieuwe bol aan: Vouw van beide uiteinden het katoen een stukje terug en knip 5 cm van het witte vulsel af. Vouw het katoen om naar binnen. Stop (frutsel 😊) het ene in het andere uiteinde, en maak met kleine steekjes rondom aan elkaar vast – foto 19, 20 en 21.

Stap 7 : Haal een lus op tussen elk van de 12 lussen – foto 10. Je hebt nu in totaal 24 lussen – foto 11.

Stap 8 : Haal een lus door alle 24 lussen. Doe dit nog 12 keer, dus in totaal ga je 13 keer rond.

Stap 9 : Maak aan de binnenkant van je poef de begindraad ergens vast, met naald en draad. Het maakt niet uit waar, als hij er maar niet uit steekt aan de buitenkant – foto 12. Leg de binnenpoef er in. (ps: de binnenpoef is ook te bestellen in onze webshop)

Stap 10 : Voeg de 24 lussen weer samen tot 12 lussen. Dat doe je door 2 lussen samen te pakken en daardoor je draad ophoog te halen – foto 13 en 14. Je hebt hiermee van 2 lussen 1 lus gemaakt.

Stap 11 : Haal een klein lusje door elk van je 12 lussen. Maak deze laatste lusjes niet te groot, want dat staat minder mooi voor de bovenkant van je poef. Knip je draad ruim af. Haal de draad vanaf links of rechts door alle 12 de lussen en trek goed aan – foto 15. Je ziet nu een stervorm en je poef is dicht – foto 16, 17 en 18.

Stap 12 : Pak het uiteinde van de lus, vouw het katoen naar buiten en knip een stukje van de binnenvulling af – zoals foto 19. Vouw nu het katoen een stukje naar binnen, zodat je geen gerafeld randje meer ziet. Leg het uiteinde plat op de plek waar je hem vast wilt naaien, ergens onder een andere lus. Pak een naald en draad en naai het katoen op deze manier vast.

Je zelfgemaakte poef is klaar !

Foto’s bij tip 3, het aan elkaar maken van 2 bollen katoendraad.


De afmetingen:

 BIG COTTON30 hoog x 65 cm40 hoog x 65 cm30 hoog x 55 cm
Lussen665
Rijen13 (bij stap 8)15 (bij stap 8)13 (bij stap 8)
Bollen33,52,5
MIDI COTTON30 hoog x 65 cm40 hoog x 65 cm30 hoog x 55 cm
Lussen776
Rijen16 (bij stap 8)18 (bij stap 8)16 (bij stap 8)
Bollen33,52,5

Veel plezier van je zelf gemaakte creatie !
Bij vragen kun je altijd een berichtje sturen naar info@wolletjebol.nl .

Copyright

WolletjeBol besteedt veel aandacht aan het maken van een goed en duidelijk patroon, met bijbehorend beeldmateriaal. Alle teksten en afbeeldingen worden door WolletjeBol zelf gemaakt en zijn daarom auteursrechtelijk beschermd.

Niets uit dit patroon mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming. Het patroon is niet bestemd voor zakelijk / commercieel gebruik. Het patroon mag wel gedeeld worden in persoonlijke kring.

Wil je iets overnemen?

Wil je een tekst, foto of patroon gebruiken, doorplaatsen of kopiëren?  Stuur dan een email naar info@wolletjebol.nl met je verzoek en het doel van het gebruik. Wij zullen je verzoek bekijken en hier zo snel mogelijk op reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top
X